Ortho Center
IFK-Kliniken
Hem
Bli patient
Patientinformation
Vanliga Frågor och Svar
Uppföljning
Akut omhändertagande
Vi behandlar
Armbåge
Tennisarmbåge
Golfarmbåge
Slemsäcksinflammation
Axel
Akut överbelastningssmärta
Impingement
Rotatorkuffruptur
Axel impingement & rotatorkuffskada
Instabilitet
Axelinstabilitet
Nyckelbensfraktur
Bäcken, Höft och Ljumske
Mottagning för ljumskbesvär
Artros
Höft Impingement
Sensmärta i ljumskregionen
Skador på ljumskens muskler och senor
Ljumskskador
Fot
Ledbandsinstabilitet
Akuta ledbandsskador
Mediala ledbandsskador
Syndesmosruptur
Peroneusseneluxation/-ruptur
Fotbollsvrist
Haglunds sjukdom
Smärtande plantarfascia (hälsporre)
Stel stortå (hallux rigidus)
Sned stortå (hallux valgus)
Stressfraktur
Mortons metatarsalgi
Os trigonum
Osteochondritis dissecans (osteokondrit)
Knä
Ledbandsskador
Främre korsbandsskada
Bakre korsbandsskada
Meniskskada
Knäskålsluxation
Patello-femoralt smärtsyndrom (PFSS)
Hopparknä
Schlatters sjukdom
Löparknä
Slemsäcksinflammation
Osteochondritis dissecans (osteokondrit)
Artros
Lår
Lårskador
Rygg
Muskel- och ledbandsskador i halsryggen
Muskel- och ledbandsskador i bröst- och ländrygg
Diskbråck
Scheuermanns sjukdom – idrottsrygg
Underben
Hälsenesmärta
Total hälseneruptur
Muskelskador; muskelbristning i vaden (tennis leg)
Kroniskt kompartmentsyndrom
Medialt tibiasyndrom (benhinnesmärta)
Hitta hit
Mottagning och operation i Annedal
Flexlinjen
Protesoperation i Högsbo
Rehabilitering på Klippan
Varberg
Länkar
Öppettider
Hjärtscreening och intyg
Hjärtscreening
Friskintyg och läkarintyg
Sommarinfo
Om oss
Verksamhetsredovisningar
Lediga jobb
Kontakt
Medarbetare
Ortopeder
Mottagning
Operation
Administration
Rehabilitering
Nyheter
Kvalitet och forskning
Forskning & publikationer
Patientsäkerhet
Samarbetspartners
Avboka tid
Rehabilitering
Idrottsskademottagning
Matilda Lundblad - läkare, forskare och appskapare
Publicerad: 2016-02-07

Matilda Lundblad - läkare, forskare och appskapare

Matilda Lundblad är Ortho Centers glänsande nytillskott med många järn i elden. Idag är Matilda medicinskt ansvarig för fotbollslagen IF Elfsborg och Kopparbergs/Göteborgs FC, ledamot i budo- och kampsportsförbundets medicinska kommitté, ordförande för Idrottsmedicin Väst, forskare hos UEFA där hon just nu skriver en avhandling inom idrottsmedicin och snart lanserar hon sin egen App som ska hjälpa fotbollsläkare: DocOnside.

Matilda

Hur lyckas du kombinera alla dina uppdrag?

”Alla mina uppdrag är ju inom området idrottsmedicin, de kompletterar varandra vilket hjälper mig att utvecklas. På Ortho Center får jag mängdarbete vilket passar utmärkt ihop med min forskning och arbetet med fotbollslagen. I forskningen med UEFA tar jag bland annat reda på hur lång tid det tar för en specifik skada hos elitspelare att läka. Tillsammans med FC Barcelonas läkare Ricard Pruna forskar jag kring genetiska faktorer och muskelskador. Det är faktiskt möjligt att genom saliv-prov se om en spelare är genetiskt skadebenägen.

Hur kan en elitidrottare förebygga skador?

”Genom att ha regelbundna kontroller kan en spelares svaga länkar upptäckas och genom att stärka dessa svagheter kan skaderisken sänkas. Om jag exempelvis ser att en ung tjej har dålig knäkontroll kan knästabilitetsövningar införas i träningsprogrammet 3 gånger i veckan som prehab-träning och därmed sänka risken för knäskador med över 60%. På elitnivå har fotbollslag en lagläkare som både genomför kontinuerlig screening på fotbollsspelarna och snabbt kan sätta diagnos om olyckan är framme.
Dessutom är det viktigt att lyfta fram att en skada inte bara påverkar den individuella fotbollsspelaren utan även lagets prestation, sponsorer och ekonomi. Det är helt enkelt dyrt att ha en skadad spelare på bänken och det ligger i varje lags intresse att hålla sina spelare på planen. Samtidigt ligger elitspelare hela tiden på gränsen pga hög träningsintensitet och oundvikligen kommer en del spelare att gå sönder, då gäller det att ha hög nivå på reserverna och tex en bra andramålvakt som kan täcka upp och hjälpa laget att fortsatt hålla en hög nivå.”

Matilda kan med hjälp av UEFAs skadestudie som pågått under 15 år och innehåller över 22 000 olika skador lättare utvärdera nya skador genom att se tillbaka på gamla skademönster och läkningsprocesser.

”UEFAs databas är en riktig guldgruva, Där kan jag exempelvis se hur lång tid en viss skada historiskt brukar ta att läka och vilken behandling som är mest effektiv. Det gör att jag blir tryggare i mitt arbete.”

Har du några tips till en ung läkarstudent som siktar på en karriär inom idrott?

”Jag har två mentorer som jag bollar idéer och tankar med: IFK Göteborgs lagläkare Jón Karlsson och FC Barcelonas lagläkare Ricard Pruna som jag forskar tillsammans med. Det har hjälpt mig väldigt mycket och jag rekommenderar alla att hitta någon med gemensamma intresseområden att utvecklas tillsammans med. Jag får många mail från läkarstudenter som vill arbeta inom idrott och har därför lagt upp texter med tips i ”Your mentor”-funktionen i min nyutvecklade app DocOnside som snart lanseras. Jag utvecklade appen tillsammans med Barcelonas lagläkare för att hjälpa just medicinsk personal i fotbollslag med sådant som är svårt att läsa sig till i nuläget då det svårt att hitta bra litteratur inom området. I DocOnside finns delvis tips om nycklar som hjälper dig att ta dig framåt i denna bransch och om vilka skador det är viktigt att hålla sig uppdaterad på. I appen finns helt enkelt information som jag själv skulle vilja fått ta del av för sex år sedan.”

matildapruna

Hur kom du på att du skulle utveckla en egen app?

”Jag har länge velat sammanställa min kunskap och funderade faktiskt ett tag på att skriva en bok, men det kändes lite mossigt. En fotbollsmedicinsk applikation känns roligt, nytt och är mer dynamisk. DocOnside innehåller olika delar såsom ett forum, en nyhetssida, ”Football Doctors Bible” där riktlinjer kring screening, infektioner och skador mfl finns. Jag är i grunden specialist i allmänmedicin och jag screenar fotbollsspelare dels för att hitta prestationssänkande tillstånd som ansträngningsastma. Även frekventa infektioner är någonting som kan vara svårt att hantera i ett lag.  Sedan är hjärtscreeningen en viktig del som görs för att kunna förebygga livsfarliga tillstånd som plötsligt hjärtdöd. Idrottsmedicin är inte bara skador utan även hjärta o lungor mm. Appen är bland annat till för läkare och rehabpersonal i medicinska team som arbetar inom idrott. Appen är fotbollsspecifik men funkar lika bra att använda sig av inom andra idrotter.”

Hur skulle du beskriva Ortho Center som arbetsplats?

”Det är en väldigt inspirerande och familjär miljö att arbeta i där jag har möjlighet att se alltifrån överbelastningar till mer akuta skador. Alla specialistläkare har olika spetskompetenser inom varierande områden. Dessutom jobbar vi i team nära våra fysioterapeuter vilket är roligt och utvecklande.”