Ortho Center
IFK-Kliniken
Hem
Bli patient
Patientinformation
Vanliga Frågor och Svar
Uppföljning
Akut omhändertagande
Vi behandlar
Armbåge
Tennisarmbåge
Golfarmbåge
Slemsäcksinflammation
Axel
Akut överbelastningssmärta
Impingement
Rotatorkuffruptur
Axel impingement & rotatorkuffskada
Instabilitet
Axelinstabilitet
Nyckelbensfraktur
Bäcken, Höft och Ljumske
Mottagning för ljumskbesvär
Artros
Höft Impingement
Sensmärta i ljumskregionen
Skador på ljumskens muskler och senor
Ljumskskador
Fot
Ledbandsinstabilitet
Akuta ledbandsskador
Mediala ledbandsskador
Syndesmosruptur
Peroneusseneluxation/-ruptur
Fotbollsvrist
Haglunds sjukdom
Smärtande plantarfascia (hälsporre)
Stel stortå (hallux rigidus)
Sned stortå (hallux valgus)
Stressfraktur
Mortons metatarsalgi
Os trigonum
Osteochondritis dissecans (osteokondrit)
Knä
Ledbandsskador
Främre korsbandsskada
Bakre korsbandsskada
Meniskskada
Knäskålsluxation
Patello-femoralt smärtsyndrom (PFSS)
Hopparknä
Schlatters sjukdom
Löparknä
Slemsäcksinflammation
Osteochondritis dissecans (osteokondrit)
Artros
Lår
Lårskador
Rygg
Muskel- och ledbandsskador i halsryggen
Muskel- och ledbandsskador i bröst- och ländrygg
Diskbråck
Scheuermanns sjukdom – idrottsrygg
Underben
Hälsenesmärta
Total hälseneruptur
Muskelskador; muskelbristning i vaden (tennis leg)
Kroniskt kompartmentsyndrom
Medialt tibiasyndrom (benhinnesmärta)
Hitta hit
Mottagning och operation i Annedal
Flexlinjen
Protesoperation i Högsbo
Rehabilitering på Klippan
Varberg
Länkar
Öppettider
Hjärtscreening och intyg
Hjärtscreening
Friskintyg och läkarintyg
Sommarinfo
Om oss
Verksamhetsredovisningar
Lediga jobb
Kontakt
Medarbetare
Ortopeder
Mottagning
Operation
Administration
Rehabilitering
Nyheter
Kvalitet och forskning
Forskning & publikationer
Patientsäkerhet
Samarbetspartners
Avboka tid
Rehabilitering
Idrottsskademottagning

Att söka till OrthoCenter IFK-Kliniken

Vilka har möjlighet att få behandling hos Ortho Center IFK-Kliniken?

Svar:

Elitidrottare, motionärer och alla andra som ställer höga krav på sin vård kan komma till Ortho Center IFK-Kliniken. Vi har avtal med alla försäkringsbolag som tillhandahåller sjukvårdsförsäkring. 

 

Jag har en privat sjukvårdsförsäkring, hur kan jag boka ett besök på OrthoCenter?

Svar:

Det bästa sättet är att ta kontakt direkt med ditt försäkringsbolag och be dom boka en tid hos oss. Vi har samarbete med alla de stora försäkringsbolagen.

Mitt Landsting kan inte erbjuda vård inom 90 dagar, vad kan jag göra?

Svar:

Se information under Bli patient

För ytterligare kontaktinformation till respektive vårdgarantienhet se denna:

Blankett egen vårdbegäran över 16 år

Blankett egen vårdbegäran under 16 år

Hur lång är väntetiden innan jag får besöka en ortoped?

Svar:

Försäkringspatient kommer alltid på första besök via sitt försäkringsbolag.

Kommer du via en betalningsförbindelse erbjuds det tid för läkarbesök inom 2 månader från att vi har fått remissen. Eventuell operationstid ska också kunna ges inom 2 månader efter besöket.

När remiss och eventuell röntgen inkommit till oss skickar vi ut en kallelse till patienten.

Innan operation

Jag är inbokad för operation hos er, är det något särskilt jag skall tänka på?

Svar:

Innan operation är det viktigt att du förbereder dig ordentligt. Titta på den kallelse som du har fått och följ instruktionerna noggrant. Hör av dig till oss om du har tappat bort kallelsen.

OBS! GLÖM INTE ATT DESCUTANDUSCHA 3st DUBBELDUSCHAR INNAN OPERATION.
klicka här för länk för instruktioner

Du får gärna lyssna på din egen musik på uppvakningsavdelningen, ta i så fall med dig en iPod eller motsvarande.

Svar:

Vi hänvisar alla anhöriga till vårt väntrum under operationen, detta för att skapa lungn och ro samt integritet för medpatienterna. Det kan finnas särskilda skäl till att annhöriga finns inne på uppvakningsavdelningen till exempel om den som opereras är mycket ung, prata med oss så hittar vi en lösning som passar dig.

Vad är en artroskopi och hur går det till?

Svar:

Se animationen nedan som visar hur en artrskopi i knät går till.

{youtube}UenlpSY3JMQ{/youtube}
Välj gärna fullskärmsläge med knappen nere till höger.

Jag är inbokad för operation och undrar vad som kommer att hända på operationsdagen.

Svar:

När du kommer till operationsavdelningen får du ett omklädningsskåp där du kan förvara dina kläder/väska. Du klär om till operationsskjorta samt operationsstrumpor. Lämpligt är också att göra toalettbesök. Du får en säng som är din under hela operationsvistelsen.

På sängen hänger en liten påse där du kan förvara din telefon (ta gärna med din mobiltelefon in på operationsavdelningen, så att anhöriga lätt kan kontaktas för ev. hämtning), ipod, glasögon etc.

Om du har anhöriga med dig som väntar kvar på OrthoCenter är de välkomna att slå sig ner på vår mottagning (plan 5) där vi bjuder på kaffe alternativt väntrummet på plan 3.

Innan operation träffar du operatör samt vår narkosläkare. Operatören markerar med tuschpenna operationsområde och narkosläkaren kompletterar med ytterligare frågor angående tidigare sjukdomar, mediciner etc. utifrån din hälsodeklaration.

När du väl är på plats i vår uppvakningsavdelning startar förberedelserna inför operation. Du får en droppnål i armen eller handen som vi kan använda för att söva dig med. Dropp kopplas. Operationsområdet tvättas ånyo samt rakas. Du får ett armband med ditt namn på och kopplas till ekg. (hjärtslag) övervakning.

När alla dessa förberedelser är gjorda kan det hända att du får vänta en stund på din tur. Under tiden får du gärna läsa en bok, lyssna på musik eller bara vila.

Vi kommer att köra in dig på operationsavdelningen i din säng. Inne på operationssalen finns mycket utrustning och du placeras på operationsbordet mitt i salen. Innan du sövs eller får din lokalbedövning, om den inte är lagd tidigare, tvättar operationssjuksköterskan den del av kroppen som ska opereras. Du kommer även att bäddas in i gröna lakan (sterilklädsel) så att operationsområdet hålls sterilt. Under tiden du tvättas erbjuder vi medicin så att du kan känna dig lugn och avslappnad.

Narkosen består av sömnmedel och smärtstillande medicin som du får direkt i blodet i din droppnål. Innan vi startar sövningen kommer du att få andas syrgas i en mask framför ditt ansikte. Läkemedlen vi använder fungerar så att du somnar fort och vaknar så snart operationen är klar och förbandet på plats.

Efter din operation får du flytta över till din säng och vi kör därefter ut dig till uppvaknings-avdelningen. Där kommer vi att ge dig den smärtlindring du behöver och följa hur du mår. När du känner dig hungrig får du smörgås och kaffe/the/juice.

Innan du går hem får du information av din läkare angående operationen och den fortsatta behandlingen och träningen. Din läkare kommer även att skriva eventuellt sjukintyg, recept samt sjukgymnastremiss. Vissa läkare skriver recept på receptblankett andra skickar via datorn så kallat e-recept, som man hämtar ut på apoteket mot uppvisande av legitimation. Om du har stygn som skall tas bort efter en viss tid är du välkommen till vår mottagning alternativt att vi skriver en remiss till din distriktssjuksköterska eller vårdcentral. Innan du går hem tar vi bort droppnålen i armen.

Vårt mål är att du ska känna dig trygg och välinformerad när du går hem. Dagen efter ringer vi på uppvakningsavdelningen till dig och hör hur du mår.

En släkting kommer att köra mig till kliniken på min operationsdag. Då vi kommer från en annan stad kommer han inte åka hem utan vänta på att jag skall bli klar. Har ni något förslag på vad han kan göra medans han väntar?

Svar:

linnegatan

Linneómrådet - Varför inte ta en trivsam promenad genom stadsdelen Linnéstaden. Ta trapporna till höger om Annedalskyrkan, gå mot stan ett par hundra meter. Korsa Dag Hammarsklödsleden vid övergångsstället. Då är du vid Linnéplatsen. Gå Linnégatan ned, där kan du ströva runt bland ett rikt utbud av inredningsbutiker, klädbutiker, restauranger, apotek, antik- och designbutiker, kulturliv och mysiga caféer. Här finns någonting för alla. Linnéområdet är ett trevligt och pittoreskt område med populärt och spännande kafé- och restaurangstråk.

 

haga

Haga – är Göteborgs ”gamla stan”. Ett bra förslag är att gå Övre Husargatan ned, när du passerar spårvagnsspåren vid Olivedalsgatan har du efter 50 m på höger sida Franska Bageriet (drygt 800 meter från Kliniken), ett trevligt konditori där du också kan äta en god lunch. Gå mot Skanstorget och Handelshögskolan. Fortsätt Sprängskullsgatan  ned på vänster sida och ta dig in i Haga genom att vika av vid Haga Nygata. En mysig gata som går ända fram till Linnégatan igenom Haga. När du kommer ut ur Haga fortsätt till vänster på Linnégatan och vandra upp mot Linnéplatsen, då är du bara några stenkast från OrthoCenter IFK Kliniken, en sträcka på drygt 3,5 kilometer. I Haga hittar du butiker som du inte finner någon annanstans. I de gamla husen utefter de smala, stenlagda gatorna finns design-, konsthantverks- och modebutiker, vintage, antikaffärer, bokhandlare och antikvariat samt en mängd andra specialbutiker, Här finns också många caféer och restauranger. Under större delen av året kan du slå dig ner på en av Hagas många utesserveringerar och studera folklivet på shoppingstråket Haga Nygata. I Haga har flera populära TV-serier spelats in, bl a Albert och Herbert (Skolgatan), Saltön (Emilys café ”Sockerskorpan” på Haga Nygata) och Upp till kamp (Allégården, f d Hagahuset)

 

botaniska-tradgarden

Botaniska trädgården – Göteborgs botaniska trädgård är en av de största i Europa. Cirka 16 000 olika arter och kulturhybrider presenteras i Växthusen och i vackert komponerade anläggningar som Klippträdgården, Örtagården och Perennträdgården. Trädgården gränsar till naturreservatet Änggårdsbergen där också den vetenskapliga trädsamlingen, Arboretet, finns. Botaniska trädgården har fått flera priser och utmärkselser genom åren och är ett av de största besöksmålen i Västra Götaland. Titta gärna in på deras hemsida – www.gotbot.se. De har öppet Trädgården alla dagar från klockan 09 till solnedgången. Växthusen har öppet maj – augusti 10-17, övrig tid 10-16.

 

naturhistoriska-museet

Naturhistoriska museet – I Slottsskogens norra del ligger Naturhistoriska museet. I byggnadens mitt står den stora afrikanska elefanten, ett av de finaste montagen i djurvärlden. Lejonet Simba, som möter i trapphuset, uppstoppad men ändå ovanligt levande, ger precis som alligatorn Smilet ett välmående intryck. Dessutom finns mängder av havsdjur, småkryp och annat. Men det är inte bara uppstoppade djur som visas i museet. Här anordnas också många föreläsningar, tillfälliga utställningar med mera. Du kan läsa mer om museet på deras hemsida – www.gnm.se

 

slottskogen

Slottsskogen – I mer än 135 år har Slottsskogen varit en park som göteborgarna sökt sig till för avkoppling, rekreation och motion. Slottsskogen är en 137 hektar stor park, och har fått sitt namn av att den anlades i en skog som under flera hundra år hörde till det kungliga slottet Älvsborg som låg några kilometer bort vid Göta älv. Förutom naturområden och gräsplaner finns flera djurhägnader uppe på åsen. I en dal på mittersta delen av åsen finns säldammen (sälarna matas dagligen klockan 1400)  på östra sidan och en damm för Humboldtpingviner (matas dagligen 1430) och ett fågelhus på västra sidan. Uppe på åsens mittersta del finns en samling med djurhägn som heter ”djurgårdarna”. Slottsskogen är en liten oas mitt i storstaden och erbjuder  många trevliga promenadtråk. Adressen till Slottsskogens hemsida är www.goteborg.se/slottsskogen

 

cafe anne dahl

Café Anne Dahl – ligger alldeles till höger om entrén till Annedalskliniken. Där kan du äta lunch, ta dig en sallad, en smörgås och en kopp kaffe. Öppettider för lunch är 11.00 – 13.30.

Efter operation

Svar:

Om du ska duscha är det viktigt att du täcker ditt förband med plast och tejpar så att förbandet hålls torrt. Detta görs för att du inte ska få någon infektion i ditt sår.

Kan ni visa en gång till hur man tar på sig axellåset?

Svar:

Se instruktionsvideo nedan: